Ekonomi

Etin ağırlığını 150 TL’ye indirmek için adımlar atılıyor

Et fiyatlarının yılbaşından bu yana sürekli artması, hükümeti harekete geçirdi. Geçen yıl 77 TL olan kıymanın ağırlığı 180 TL’ye ulaştı. Yılbaşından bu yana yüzde 33 artış var. Depremin ardından fiyatlar yeniden yükseldi.

Tarım ve Orman Bakanlığı da vatandaşların eti daha ucuza yemesi için ithalat silahını kaldırdı. Kasaplık hayvanlar Avrupa ve Güney Amerika’dan, karkas etler ise Avrupa’dan ithal edilecek. Et ithalatıyla birlikte piyasada 180 TL’yi bulan ve her hafta artmaya devam eden karkas etin kilogramının 145-150 TL’nin ortalarına kadar düşmesi bekleniyor. Getirilen etin yüzde 20’si Et ve Süt Kurumu mağazalarına, yüzde 80’i ise sanayiye verilecek. Et ve Süt Kurumu, etleri mağazalarda en fazla 120 liradan satacak.

DEPREM MAZERET!
Et fiyatları son dönemde özellikle depremi bahane eden fırsatçılar yüzünden daha da arttı. 31 Ocak’ta en pahalı karkas eti 147 lira oldu. 30 Ocak ve 5 Şubat’ta 145 TL olan dana karkas fiyatı, 6-12 Şubat’ta 150 TL’ye, 20-26 Şubat’ta 164 TL’ye, 27 Şubat ve 5 Mart ortasında ise 170 TL’ye çıktı. Deprem bahane edilerek 35-40 TL zam yapıldı.

Ulusal Et Konseyi’nin haftalık raporuna göre geçen hafta dana karkasının ağırlığı 175-180 TL’ye yükselirken, kıymanın kilogram fiyatı 200, kuşbaşı etin kilogram fiyatı ise 250 TL’nin üzerine çıktı. Sabah’tan Betül Alakent’in haberine göre; Sektör oyuncuları, deprem bahane edilerek bu fiyatın bazı yerlerde 200 TL’ye çıkarıldığını belirterek, “Deprem fırsatçılığı 180 TL’nin üzerinde. İthalatla birlikte fiyat 145-155 TL arasına düşüyor” diyor.

üretimin yüzde 20’si
Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Derneği (ETBİR) Başkanı Ahmet Yücesan, deprem bölgesindeki üretimin toplam et üretimine oranının yüzde 20 olduğunu söyledi.

Yücesan, bölgedeki ahırlarda önemli can kaybı yaşanmadığının altını çizdi. İlk hafta yemek ulaşımında sıkıntı yaşandı. Özel sektör ve Tarım Bakanlığı bölgeye yem gönderdi. Hayvanlar için de çadırlar kuruldu.söz konusu.

PANDEMİ İLE BAŞLADI
Et fiyatlarındaki artışın 2 yıl öncesine dayandığını anlatan Yücesan, süreci şöyle özetledi: Pandemi sürecindeki kapanmalar nedeniyle süt ve süt ürünlerine olan talep düştü. Sanayici çiğ sütü üreticiden ucuza aldı. Yem maliyeti artan canlıları bölüme gönderdi.

100 inekten süt alırsa 30 tanesini keser. Bu durum et arzını artırdı ve fiyatlar 2022 yılına kadar sınırlı kaldı. 2023 Ocak ayında çiğ süt alım fiyatının 11.50 kuruşa çıkmasıyla birlikte kesimler de durdu. Bu nedenle pazardaki et arzı azalmaya ve fiyatlar yükselmeye başladı.”

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu